Cum să înmulțești gutuiul japonez: Ghid complet

Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica) este o plantă ornamentală apreciată pentru florile sale spectaculoase și fructele sale comestibile. Înmulțirea gutuiului japonez poate fi o activitate plăcută și satisfăcătoare pentru grădinari. În acest ghid complet, vom explora metodele de înmulțire a gutuiului japonez, inclusiv prin semințe, butași și marcotaj, oferind sfaturi detaliate pentru fiecare metodă.

Înmulțirea prin semințe

Înmulțirea gutuiului japonez prin semințe este o metodă naturală și relativ simplă, dar necesită răbdare, deoarece poate dura mai mult timp până când plantele ajung la maturitate.

Recoltarea și pregătirea semințelor

 1. Recoltarea semințelor: Fructele gutuiului japonez se maturează de obicei în toamnă. Recoltați fructele coapte și tăiați-le pentru a extrage semințele. Asigurați-vă că folosiți doar semințe sănătoase, fără semne de deteriorare sau mucegai.
 2. Curățarea semințelor: Spălați semințele pentru a îndepărta pulpa fructului. Lăsați-le să se usuce pe un prosop de hârtie într-un loc uscat și răcoros timp de câteva zile.
 3. Stratificarea semințelor: Pentru a crește rata de germinare, semințele de gutui japonez au nevoie de o perioadă de stratificare la rece. Plasați semințele într-un recipient cu nisip umed sau turbă și păstrați-le la frigider timp de 2-3 luni.

Plantarea semințelor

 1. Pregătirea solului: Folosiți un substrat bine drenat și bogat în nutrienți. Un amestec de turbă și perlit sau nisip este ideal.
 2. Plantarea semințelor: Plasați semințele stratificate la suprafața solului și acoperiți-le ușor cu un strat subțire de pământ. Asigurați-vă că solul este umed, dar nu îmbibat cu apă.
 3. Îngrijirea plantelor tinere: Mențineți recipientul într-un loc luminos și cald, dar ferit de lumina directă a soarelui. Udați regulat pentru a menține solul umed. Răsadurile ar trebui să apară în 4-6 săptămâni.

Înmulțirea prin butași

Înmulțirea gutuiului japonez prin butași este o metodă rapidă și eficientă, oferind rezultate mai rapide comparativ cu semințele.

Recoltarea butașilor

 1. Alegerea materialului: Alegeți butași sănătoși și viguroși de aproximativ 15-20 cm lungime. Butașii trebuie să fie din lemn semi-maturat, recoltându-se de obicei în perioada de vară târzie sau toamna devreme.
 2. Pregătirea butașilor: Îndepărtați frunzele inferioare, lăsând doar 2-3 frunze la vârful butașului. Dacă butașii au flori sau fructe, acestea trebuie îndepărtate pentru a permite concentrarea energiei în formarea rădăcinilor.

Plantarea butașilor

 1. Tratarea cu hormoni de înrădăcinare: Pentru a stimula formarea rădăcinilor, înmuiați capătul inferior al butașului în hormon de înrădăcinare.
 2. Plantarea butașilor: Plasați butașii în ghivece umplute cu un amestec de turbă și nisip sau perlit. Asigurați-vă că solul este bine drenat.
 3. Îngrijirea butașilor: Mențineți ghivecele într-un loc cald și luminos, dar ferit de lumina directă a soarelui. Acoperiți butașii cu o pungă de plastic transparentă pentru a crea un efect de seră, păstrând umiditatea ridicată. Udați regulat pentru a menține solul umed, dar evitați excesul de apă. Rădăcinile ar trebui să înceapă să se formeze în 4-8 săptămâni.

Înmulțirea prin marcotaj

Marcotajul este o metodă eficientă și sigură de a înmulți gutuiul japonez, care implică înrădăcinarea unei ramuri în timp ce aceasta este încă atașată de planta mamă.

Metoda de marcotaj

 1. Alegerea ramurii: Selectați o ramură flexibilă și sănătoasă, situată aproape de sol.
 2. Pregătirea ramurii: Realizați o tăietură superficială în partea inferioară a ramurii, la aproximativ 20-30 cm de vârf. Aceasta va stimula formarea rădăcinilor.
 3. Îngroparea ramurii: Îndoiți ramura și îngropați secțiunea tăiată în sol, lăsând vârful ramurii deasupra solului. Puteți fixa ramura în sol folosind o agrafă de grădină sau un cârlig din sârmă.
 4. Îngrijirea ramurii îngropate: Mențineți solul umed în jurul ramurii îngropate. Procesul de formare a rădăcinilor poate dura câteva luni.
 5. Separarea și transplantarea: După ce rădăcinile s-au format (de obicei în primăvara următoare), tăiați ramura de la planta mamă și transplantați noua plantă într-un loc permanent în grădină.

Îngrijirea plantelor tinere

Indiferent de metoda de înmulțire folosită, plantele tinere de gutui japonez necesită îngrijire atentă pentru a se dezvolta sănătos.

 1. Udarea: Udați regulat, dar evitați excesul de apă care poate duce la putrezirea rădăcinilor. Solul trebuie să fie bine drenat și ușor umed.
 2. Fertilizarea: Folosiți un fertilizant echilibrat în perioada de creștere activă pentru a susține dezvoltarea plantelor tinere.
 3. Protecția împotriva dăunătorilor și bolilor: Monitorizați plantele pentru semne de dăunători și boli. Utilizați tratamente adecvate dacă este necesar pentru a menține plantele sănătoase.

Concluzie

Înmulțirea gutuiului japonez poate fi realizată cu succes prin diverse metode, fiecare având propriile sale avantaje. Fie că alegeți să înmulțiți planta prin semințe, butași sau marcotaj, respectarea pașilor corecți și oferirea unei îngrijiri adecvate vor asigura dezvoltarea unor plante sănătoase și viguroase. Prin urmarea acestui ghid complet, veți putea adăuga noi exemplare de gutui japonez în grădina dumneavoastră, bucurându-vă de frumusețea lor și de roadele lor în fiecare sezon.

You May Also Like

About the Author: admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *