Orice. script PHP este axat în principal pe scripting de partea server-ului, deci puteți realiza cu el orice poate realiza un alt program CGI, cum ar fi colectarea datelor din forme, generarea conținutului dinamic al paginilor sau trimiterea și primirea cookies. Dar un script PHP poate face mult mai multe.
Sunt trei domenii principale, unde un script PHP este utilizat.
- Scripting de partea serverului. Acesta este cel mai tradițional și de bază domeniu al unui script PHP. Aveți nevoie de trei lucruri pentru ca aceasta să funcționeze: analizatorul PHP (în calitate de CGI, sau modul pentru server), un server web și un navigator web. Trebuie să rulați serverul web cu o instalare de script PHP conectată la el. Puteți accesa ieșirile programului PHP cu navigatorul web, vizualizând pagina PHP prin server. Toate acestea pot rula pe computerul dumneavoastră de acasă, dacă doar experimentați cu programarea în PHP. Citiți secțiunea cu instrucțiuni de instalare pentru informații suplimentare.
- Scripting în linia de comandă. Puteți să faceți un script PHP să ruleze fără un server și navigator web. Aveți nevoie doar de analizatorul PHP pentru a-l utiliza în acest mod. Acest mod de utilizare este ideal pentru script-uri executate în mod regulat cu cron (pe *nix sau Linux) sau cu Task Scheduler (pe Windows). Aceste script-uri pot fi utilizate de asemenea pentru lucrări simple de procesare a textelor. Citiți secțiunea despre Utilizarea unui script PHP în linia de comandă pentru informații suplimentare.
- Scrierea aplicațiilor de birou. Un script PHP probabil că nu este cel mai potrivit limbaj pentru a crea o aplicație de birou cu o interfață grafică a utilizatorului, dar dacă cunoașteți PHP foarte bine și doriți să utilizați unele facilități avansate ale PHP în aplicații de partea clientului, puteți să utilizați PHP-GTK pentru a scrie asemenea aplicații. De asemenea aveți posibilitatea să scrieți în acest mod aplicații ce vor rula pe mai multe platforme. PHP-GTK este o extensie a PHP, care nu este disponibilă în distributivul de bază. Dacă v-a interesat PHP-GTK, vizitați » propriul său website.
Un script PHP poate fi utilizat pe toate sistemele de operare majore, inclusiv Linux, multe variante Unix (inclusiv HP-UX, Solaris și OpenBSD), Microsoft Windows, macOS, RISC OS și probabil altele. Un script PHP de asemenea susține majoritatea server-elor web existente în prezent. Acestea includ Apache, IIS, și multe altele. De asemenea se includ și serverele ce pot utiliza binarul PHP FastCGI, cum ar fi lighttpd și nginx. PHP funcționează ca modul sau ca procesor CGI.
Deci cu script PHP aveți libertatea alegerii sistemului de operare și a serverului web. Ba chiar mai mult, aveți posibilitatea să utilizați programarea procedurală sau programarea orientată pe obiecte (POO), sau o combinație a acestora.
Cu un script PHP nu sunteți limitat doar la afișarea HTML. Posibilitățile unui script PHP permit de a afișa imagini, fișiere PDF și chiar filme Flash (utilizând libswf și Ming) generate „din zbor”. Puteți de asemenea cu ușurință să afișați orice text, cum ar fi XHTML sau alt fișier XML. Un script PHP poate genera automat aceste fișiere și le poate salva în sistemul de fișiere, în loc să le afișeze, formând astfel un sistem de cache al conținutului dinamic de partea server-ului.
Una dintre cele mai puternice și semnificative facilități ale unui script PHP este susținerea unui larg domeniu de baze de date. Scrierea unei pagini web ce accesează o bază de date este incredibl de simplă utilizând una din extensiile de lucru cu baze de date (de ex. pentru mysql), sau utilizând un nivel de abstractizare precum PDO, sau conectarea la orice bază de date ce susține standardul „Open Database Connection” cu ajutorul extensiei OBC. Alte baze de date pot utiliza cURL sau socket-uri, cum ar fi CouchDB.
Un script PHP de asemenea poate să „converseze” cu alte servicii utilizând protocoale cum ar fi LDAP, IMAP, SNMP, NNTP, POP3, HTTP, COM (pe Windows) și multe altele. Puteți de asemenea să deschideți socket-uri de rețea „crude” și să interacționați utilizând orice alt protocol. Un script PHP susține WDDX – schimbul de date complexe între aproape toate limbajele de programare web. Vorbind despre interconectare, un script PHP susține instanțierea obiectelor Java și utilizarea lor transparentă ca obiecte PHP.
Un script PHP posedă facilități de procesare a textului foarte utile, care includ expresii regulare compatibile cu Perl (PCRE) și multe extensii și instrumente pentru accesarea și interpretarea documentelor XML. Un script PHP standardizează toate extensiile XML pe baza solidă a bibliotecii libxml2 și extinde setul de facilități adăugând susținerea SimpleXML, XMLReader și XMLWriter.
Există multe alte extensii interesante aranjate atât în ordine alfabetică cât și după categorii. De asemenea există extensii PECL suplimentare care pot fi, sau pot să nu fie documentate în cadrul manualului script PHP, cum ar fi » XDebug.