Piramidele din Mexic: mistere nedezvăluite

Mexicul, cunoscut pentru bogăția sa culturală și istoria precolumbiană fascinantă, găzduiește unele dintre cele mai impresionante piramide din lume. Aceste monumente sunt o moștenire a civilizațiilor antice care au dominat regiunea înainte de sosirea spaniolilor în secolul al XVI-lea. Astăzi, ele rămân martore tăcute ale misterelor și enigmelor nedezvăluite pe care le-au lăsat în urmă civilizațiile mayașe, aztece și zapotece. În acest articol, vom explora unele dintre cele mai importante piramide din Mexic și vom dezvălui misterele care continuă să învăluie aceste structuri antice.

1. Piramida Soarelui și Piramida Lunii – Teotihuacan

Context istoric și construcție

Orașul antic Teotihuacan, situat la aproximativ 50 de kilometri nord-est de Mexico City, a fost cândva unul dintre cele mai mari orașe din lume, cu o populație de peste 100.000 de locuitori la apogeul său. Construcția orașului a început în jurul anului 100 î.e.n., iar în secolele următoare, orașul a devenit centrul unei civilizații puternice și influente.

 • Piramida Soarelui: A doua cea mai mare piramidă din Mexic, după Piramida lui Cholula, această structură măsoară 65 de metri înălțime și are o bază de 225 metri pe fiecare parte. A fost construită între anii 100 și 200 e.n.
 • Piramida Lunii: A doua cea mai mare piramidă din Teotihuacan, are o înălțime de 43 de metri și a fost construită în jurul anului 200 e.n.

Mistere nedezvăluite

 • Originea orașului: Nimeni nu știe exact cine a construit orașul Teotihuacan. Deși a devenit cunoscut sub acest nume după ce aztecii au descoperit orașul în ruine, constructorii originali rămân necunoscuți. Chiar și aztecii considerau că acest loc este unul sacru.
 • Scopul construcției: Piramida Soarelui și Piramida Lunii sunt aliniate în funcție de ciclul astronomic, dar scopul exact al acestor structuri rămâne un mister. Unii cercetători cred că piramidele erau folosite pentru ceremonii religioase și sacrificii.
 • Tuneluri subterane: Sub Piramida Soarelui a fost descoperit un tunel subteran în anii 1970, iar sub Piramida Lunii au fost găsite tuneluri similare. Semnificația acestor structuri subterane este încă neclară, dar s-au găsit numeroase artefacte și ofrande.

2. Piramida El Castillo – Chichen Itza

Context istoric și construcție

Chichen Itza a fost un centru urban important al civilizației mayașe în perioada clasică târzie și post-clasică, între anii 600 și 1200 e.n. Piramida El Castillo, cunoscută și sub numele de Templul lui Kukulkan, este una dintre cele mai iconice structuri mayașe și face parte din lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

 • El Castillo: Piramida are 30 de metri înălțime și o bază de 55,3 metri pe fiecare parte. Fiecare dintre cele patru laturi are câte 91 de trepte, care, împreună cu platforma superioară, fac un total de 365, corespunzând zilelor anului.

Mistere nedezvăluite

 • Iluzia șarpelui: În timpul echinocțiilor de primăvară și toamnă, umbrele proiectate pe piramidă creează iluzia unui șarpe uriaș care coboară de-a lungul treptelor. Acest fenomen, cunoscut sub numele de „Șarpele cu pene”, este asociat cu zeul Kukulkan și demonstrează cunoștințele avansate ale mayașilor în astronomie.
 • Structura internă: În interiorul piramidei există alte două structuri piramidale, descoperite în timpul unor săpături arheologice. Aceasta sugerează că piramida El Castillo a fost construită în etape succesive, fiecare nivel ascunzând o structură mai veche.
 • Cenota sacră: Chichen Itza găzduiește mai multe cenote (gropi naturale de apă) care au fost folosite pentru sacrificii umane și ceremonii religioase. Cenota sacră conține numeroase schelete umane și obiecte prețioase aruncate ca ofrandă zeilor.

3. Piramida Magicianului – Uxmal

Context istoric și construcție

Uxmal, un alt oraș important al civilizației mayașe, este situat în Peninsula Yucatan. Piramida Magicianului, cunoscută și sub numele de Piramida Vrăjitorului, este cea mai înaltă structură din Uxmal, având 35 de metri înălțime.

Mistere nedezvăluite

 • Legendele: Conform legendei locale, piramida a fost construită într-o singură noapte de către un vrăjitor puternic, care a folosit puterea supranaturală pentru a ridica structura. Arheologii, însă, cred că piramida a fost construită în mai multe etape, între anii 500 și 1000 e.n.
 • Aliniament astronomic: Piramida este aliniată astfel încât să fie orientată spre apusul soarelui în ziua solstițiului de vară. Aceasta demonstrează încă o dată cunoștințele avansate în astronomie ale mayașilor.
 • Design arhitectural: Piramida are o formă ovală, unică în arhitectura mayașă, fiind diferită de piramidele cu bază pătrată sau dreptunghiulară. Scopul exact al acestei alegeri de design rămâne necunoscut.

4. Piramida Mare – Cholula

Context istoric și construcție

Piramida Mare din Cholula este cea mai mare piramidă ca volum din lume. Situată în statul Puebla, această structură imensă a fost construită în jurul anului 300 î.e.n. și a continuat să fie extinsă până în secolul al IX-lea e.n.

Mistere nedezvăluite

 • Volumul impresionant: Piramida Mare din Cholula este mai mare ca volum decât Piramida lui Keops din Egipt, având o bază de 450 metri pe fiecare parte și o înălțime de 66 metri. Cu toate acestea, a rămas relativ necunoscută până în perioada colonială.
 • Tuneluri și structuri interioare: Sub piramidă există o rețea complexă de tuneluri și camere, oferind indicii despre diferitele etape de construcție. Arheologii au descoperit patru piramide mai mici în interiorul structurii, sugerând o continuitate a dezvoltării urbane.
 • Templul dedicat Quetzalcoatl: Piramida a fost inițial dedicată zeului Quetzalcoatl, iar când spaniolii au ajuns în regiune, au construit o biserică pe vârful piramidei, în încercarea de a șterge trecutul precolumbian și de a converti populația indigenă la creștinism.

5. Templul Inscripțiilor – Palenque

Context istoric și construcție

Templul Inscripțiilor este situat în orașul antic Palenque, în statul Chiapas. Este una dintre cele mai importante piramide mayașe, fiind cunoscută pentru sarcofagul regelui Pakal și pentru inscripțiile elaborate care decorează pereții.

Mistere nedezvăluite

 • Mormântul lui Pakal: Sarcofagul regelui Pakal, descoperit în interiorul Templului Inscripțiilor, este unul dintre cele mai elaborate și mai misterioase artefacte mayașe. Capacul sarcofagului prezintă o sculptură a regelui înconjurat de simboluri cosmice, care au fost interpretate în diferite moduri, inclusiv ca reprezentând o călătorie în viața de apoi sau ca o navă spațială.
 • Inscripțiile elaborate: Pereții templului conțin una dintre cele mai lungi inscripții cunoscute în scrierea mayașă. Acestea oferă informații despre linia regală, ritualuri și evenimente istorice, însă multe dintre simbolurile folosite rămân neînțelese.
 • Structura arhitecturală: Templul este construit într-o manieră extrem de complexă, cu mai multe nivele și camere interconectate. De asemenea, conține un sistem de drenaj sofisticat, care proteja mormântul de inundații.

Concluzie

Piramidele din Mexic reprezintă o moștenire impresionantă a civilizațiilor antice care au populat regiunea. Deși arheologii și cercetătorii au dezvăluit multe despre aceste structuri, misterele nedezvăluite rămân o sursă de fascinație și inspirație. Fiecare piramidă are propria sa poveste, înconjurată de legende și enigme care continuă să intrige atât cercetătorii, cât și vizitatorii.

Indiferent dacă ești interesat de arheologie, istorie sau pur și simplu cauți să explorezi un colț misterios al lumii, piramidele din Mexic oferă o experiență captivantă, bogată în simbolism și mister.

You May Also Like

About the Author: Iasmina

Iasmina este o scriitoare talentată și pasionată, cu o dragoste profundă pentru cuvinte și pentru povestirea unor povești captivante. Cu o abilitate remarcabilă de a transpune emoții și idei complexe în cuvinte simple și accesibile, ea își încântă cititorii cu creativitatea sa și cu imaginația bogată. Experiența sa diversificată în domeniul literaturii și al comunicării îi oferă instrumentele necesare pentru a crea conținut unic și inspirațional pentru cititori. Iasmina este mereu în căutarea de noi provocări și oportunități de a-și îmbunătăți abilitățile și de a-și împărtăși poveștile cu lumea. Ea este dedicată să ofere cititorilor săi experiențe literare de neuitat și să îi inspire să exploreze lumea minunată a cărților și a imaginției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *